Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 3-7 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Türkiye ekonomisi üzerine toplumun düşüncelerini takip etmeye devam ediyoruz. Eylül 2020’den beri olduğu gibi Mart 2022 sonuçları da toplumun çoğunluğunun ülke ekonomisine bakışının olumsuz olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz aya göre, Mart ayında ekonominin bugününü olumsuz değerlendirenlerin oranında bir düşüş söz konusu. Şubat ayında ekonominin çok kötü/kötü olduğunu düşünenlerin oranı %82 iken Mart ayında bu oran %77 olarak gerçekleşti. Ekonominin çok iyi/iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise geçtiğimiz aya göre artarak %9 oldu.
Sonuçları 2021 yılının verileri ile kıyasladığımızda ise ekonomiye dair olumsuz görüşlerin arttığını görüyoruz. Mart 2021’de toplumun %66’sı ekonomiyi çok kötü/kötü olarak görürken, Mart 2022’de bu oran 11 puan artarak %77’ye yükseldi.
Sonuçlar tüm seçmen gruplarında çoğunluğun ekonominin bugününü olumsuz değerlendirdiğini ortaya koyuyor. Özellikle muhalefet seçmenlerinin ekonomi hakkındaki karamsarlığı artmaya devam ediyor. Muhalefet seçmenlerinin %70’den fazlası ekonominin bugününü “çok kötü” bulduğunu belirtti.
Buna karşın, AK Parti ve MHP seçmenleri arasında olumsuz görüşlerin geçen aya göre azaldığını söylemek mümkün. Geçtiğimiz ay AK Parti seçmenlerinin %60’dan fazlası ekonomiyi “çok kötü” ya da “kötü” olarak değerlendirirken bu oran Mart ayında %56 oldu.
İstihdam grupları açısından baktığımızda, ekonominin bugününü en olumsuz değerlendiren grup işsiz olup iş arayanlar. Ekonomiye dair en olumsuz görüşe sahip olanlarda ikinci sırada öğrenciler, üçüncü sırada ise ücretli ya da yevmiyeli çalışanlar geliyor.
Ekonominin geleceğine ilişkin toplumun öngörüsü ise olumsuz yönde seyrediyor. Bununla beraber, ekonominin bir yıl sonra “daha iyi” olacağını düşünenlerde yükseliş var. Mart sonuçlarına göre toplumun %58 ile çoğunluğu, bir yıl sonra ekonominin çok daha kötü/daha kötü olacağını ifade etti. Ekonominin bir yıl sonra çok daha iyi/daha iyi olacağı yanıtını verenler ise katılımcıların %25’ini oluşturdu. Bu oran geçtiğimiz aya göre 5 puan yükseldi.
Seçmen grupları açısından baktığımızda, Cumhur İttifakı seçmenleri ile muhalefet seçmenlerinin ekonomi algısı arasındaki büyük fark kolay kolay kapanacağa benzemiyor. Cumhur İttifakı seçmenlerinin yarısına yakını ekonominin bir yıl sonra çok daha iyi/daha iyi olacağı görüşünde. Muhalefet seçmenlerinde ise bu oran %10’u dahi bulmuyor. Bununla beraber, AK Parti seçmeninin %32’si ekonominin bir yıl sonra çok daha kötü/daha kötü olacağını düşünürken aynı oran MHP seçmeninde bu oran %38 olarak karşımıza çıkıyor.
Yaş grupları çerçevesinde baktığımızda, sonuçlar, gençlerin ülke ekonomisinin geleceğine dair umutsuz olduklarını gösteriyor. 18-24 ve 25-34 yaş grubu arasındaki katılımcıların %60’dan fazlası ekonominin bir yıl sonraki durumunun olumsuz olacağını düşünüyor.