İzel Kocaman
Yaşam memnuniyeti, insanların mevcut duygularından ziyade hayatlarını bir bütün olarak nasıl değerlendirdiklerini ölçer. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı raporda insanlardan, yaşamlarından ve genel memnuniyetlerinden 0 ile 10 arasında bir ölçekte derecelendirmeleri istendiği zaman, genel memnuniyet ortalaması 6,7 çıktı. OECD’nin yaptığı araştırmada Kolombiya, Yunanistan, Güney Kore, Portekiz ve Türkiye gibi ülkeler ortalamanın altında kalırken Hollanda ve İsviçre gibi Batı Avrupa ülkeleri ise en yüksek puana sahip olan ülkeler oldular.
Ülkemizdeki tabloya baktığımızda ise son yıllarda genç nüfusun mutluluk düzeyinde önemli bir azalma göze çarpıyor. TÜİK’in yapmış olduğu Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre, 2020 yılında 18-24 yaş aralığındaki genç nüfusun %47,1’i mutlu olduğunu beyan ederken 2021 yılında bu oran %44,5’e düştü. Özellikle 2017 sonrasında mutluluk oranında büyük bir düşüş yaşanırken 19 yıllık periyodu incelediğimiz zaman, gençlerin en mutlu olduğu yıl %69,5 oranı ile 2011 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden gençlerin oranı ise 2020’de %14,2 iken 2021’de %20,4’e yükselmiş ve 2021, 19 yıllık dönemde 18-24 yaş arasındaki gençlerin en mutsuz olduğu yıl olmuş . Bu durumun sebepleri arasında politik ve ekonomik durumun, Covid-19 pandemisinin ve pandemiyle beraber internet ortamında fazla vakit geçirmenin olumsuz etkilerinin olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Mutluluk ve yaşam memnuniyeti kavramları kuşkusuz “sağlıklı” bir hâle işaret ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımına göre sağlıklı olmak sadece “hasta olmamak” anlamına gelmiyor. Sağlık; bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik haline işaret ediyor. Yaşam memnuniyeti ve mutluluk konusunda yalnızca bireysel değil toplumsal etmenler de önemli rol oynuyor. Ülkedeki refah düzeyi, sağlık sistemi, eğitim politikaları öğrenci veya mezun olan gençlerin yaşam memnuniyetlerini, sosyal hayatlarını ve aldıkları kararları büyük ölçüde etkiliyor.
TÜİK’in Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre gençlerin mutluluk kaynaklarında birinci sırada sağlık yer alıyor. Bu oran kadınlarda %47,4 iken erkeklerde %43’e düşüyor. İkinci sırada %22,9 ile başarı gelirken üçüncü sırada ise %16,9 ile sevgi geliyor. Sevgi cinsiyetler arasında uçurumun olduğu tek mutluluk kaynağı. Kadınların %21,2’si sevgi derken erkeklerde bu oran dramatik biçimde %12,8’e kadar düşüyor.
Kaynaklar:
OECD, Yaşam Memnuniyeti
https://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/life-satisfaction/
TÜİK, Yaşam Memnuniyeti Araştırması
https://www.tuik.gov.tr/media/announcements/yasam_memnuniyeti_arastirmasi_2021.pdf
OECD, The Power of Youth: The Driving Force for Change After Covid-19
https://oecd.org/coronavirus/en/youth
Mental Health, Gençler
https://mentalhealthtx.org/tr/nufus/gencler/
TTB, Sağlık Hizmetleri ve İşci Sağlığı Ailelerinin Sağlık Sorunları
TÜİK, İstatistiklerle Gençlik, 2021
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Genclik-2021-45634&dil=1