İzel Kocaman
Kahve, dünyada en çok tüketilen alkolsüz içeceklerden ve dünya çapında en çok ticareti yapılan ürünlerden biri. İlk üretimi Ortadoğu’da başlayan kahve; 15. yüzyılda Türkiye’de, İran’da, Suriye’de ve Arabistan’da yaygın hale geldi. Kahvenin Avrupa ile tanışması ise 16. yüzyılda gerçekleşti. O dönem birçok Avrupalı kahveyi kafir bir içecek olarak adlandırıp reddetse de günümüzde en çok tüketenler Avrupalılar oldu.
Uluslararası Kahve Örgütü’ne göre kişi başı yıllık kahve tüketim miktarında zirvede 12 kilogram ile Finlandiya oldu. Başka bir deyişle, Finler günde ortalama 4 fincan kahve tüketiyor. Hatta işçilerin günde 10’ar dakika olmak üzere toplamda 2 kahve molası hakları var. Bu ülkeyi takiben sırasıyla kişi başı yıllık kahve tüketim miktarı 9,9 kilogram ile Norveç, 9 kilogram ile İzlanda, 8,7 kilogram ile Danimarka, 8,4 kilogram ile Hollanda, 8,2 kilogram ile İsveç, 7,9 kilogram ile İsviçre, 6,8 kilogram ile Belçika, 6,5 kilogram ile Lüksemburg ve 6,5 kilogram ile Kanada izledi.
Uluslararası Kahve Örgütü’nün kahve tüketimini ölçmek için kullandığı bir diğer ölçme yöntemi ise tüketilen kahve çekirdeklerinin toplam hacmi. Kişi başına tüketim ölçümleri bir ülkenin nüfusunu hesaba katarken diğer ölçme yöntemi ise her ülkenin tükettiği 60 librelik kuru kahve çekirdeği torbalarının toplam sayısını hesaplıyor. Bu yönteme göre, en fazla kahve tüketen ülke 27 bin 310 torba ile ABD oldu. Sırasıyla 8 bin 670 ile Almanya, 7 bin 551 ile Japonya, 6 bin 192 ile Fransa, 5 bin 469 ile İtalya, 4 bin 820 ile Rusya, 3 bin 770 ile İngiltere, 3 bin 253 ile İspanya, 2 bin 501 ile Polonya ve 2 bin 30 ile Hollanda takip etti. Örgütün Türkiye verisi bulunmuyor.
Kaynak:
World Population Review, Coffee Consumption by Country 2022
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/coffee-consumption-by-country