Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Çağımızın Yeni Bağımlılığı: Mobil Oyunlar

Elif Nur Çamurcu

Günümüz dijital çağ olarak ele alınıyor. Özellikle Z Kuşağının, diğer adıyla internet kuşağının, dijital oyunları etkin olarak oynadıkları görülüyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte dijital oyunlar kategorisinde yer alan mobil oyunlarda da büyük bir artış yaşandı. Mobil oyunlar dikkat, görsellik ve öğrenme açısından oyuncularda değişimlere neden oluyor. Aşırıya kaçılmadığı müddetçe mobil oyunlar duygusal olarak rahatlamaya yarıyor. Fakat oyun oynama isteği bir süre sonra oyuncuların kontrolünden çıkıyor ve oyun oynamaya yönelik bir bağımlılık oluşuyor. Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporu ile oyuncuların neden mobil oyunlara başvurduğu, yaş aralıkları ve haftalık oynama süreleri gibi şeylerde önemli veriler mevcut.

Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporu verilerine göre Türkiye’de mobil oyun oynayanların %60’ı eğlenceli olduğu için mobil oyun oynuyor. Türkiye’de mobil oyun oynayanların %57’si rahatlamak, %37’si özgür hissetmek, %30’u ilerleme ya da gelişme ve %29’u arkadaşlık için mobil oyunlarda vakit geçiriyor. Mobil oyunlara başvuran insanların yaş aralığına bakıldığı zaman %28’inin 10 ila 20 yaş, %44’ünün 21 ila 35 yaş, %29’unun ise 36 ila 50 yaş aralığında olduğu görülüyor. Ayrıca insanların mobil oyunların ücretsiz olması, rahatsız eden reklamların olmaması, çevrimdışı oynayabilme özelliğinin olması, oyunların sürekli yenilenmesi gibi özelliklere dikkat ettiği de saptanmış.

Peki, oyuncuların haftalık olarak mobil oyunlara ayırdıkları süre ne kadar? Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporu verilerine bakıldığı zaman oyuncuların %46’sının haftada 10 saat ve üzeri mobil oyun oynadıkları görülüyor. Diğer haftalık sürelere bakıldığında oyuncuların %10’u 9 saat, %9’u 7-8 saat, %13’ü 3-4 saat, %12’si ise 1-2 saat oynadığı görülüyor.

Haftada bu kadar saat harcayan oyuncuların en çok sevdiği ve tercih ettiği oyun türü ise %48 ile puzzle/kelime oyunları. İkinci sırada %37 ile kart oyunları ve macera oyunları yer alırken üçüncü sırada %33 ile strateji ve spor/yarış oyunları yer almaktadır. Bunların peşi sıra %22 sosyal oyunlar, %19 ile rol yapma oyunları takip ediyor.

Kaynak: 

Gaming in Turkey, Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporu

https://www.gaminginturkey.com/turkiye-oyun-sektoru-raporu-2021.pdf

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.