Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Türkiye’nin günden güne değişen siyasi atmosferinde 2023’teki seçim sonuçlarına dair beklentiler sunmak amacıyla anketler yapmaya devam ediyoruz. Şubat anketinde katılımcılarımıza bu Pazar günü genel seçim olsa hangi partiye oy vereceklerini sorduk.
Anketlerimiz, kararsızlar dağıtılmadığı takdirde katılımcılarımızın %26’sının AK Parti’ye oy vereceğini gösteriyor. AK Parti’yi %22 ile CHP takip ediyor. Katılımcılarımızın %7’si ise MHP’ye oy vereceğini belirtmiş. Katılımcılarımızın %12’si oy kullanmayacağını belirtirken kararsızlar ise %10’da seyrediyor. 2021’in Kasım ayında %17 civarındaki kararsızların Aralık’tan bu yana ciddi bir düşüşte olduğunu söyleyebiliriz. İttifaklar temelinde baktığımızda ise Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı’nın %32 ile birbirine çok yakın olduğunu görüyoruz.
2023’teki seçimlerde gençlerin oyları kritik öneme sahip. TÜİK’in 2020 yılı sonu verilerine göre Türkiye’de 15-24 yaş arasındaki genç yurttaş sayısı yaklaşık 13 milyon. Nüfusun %15’ini gençler oluşturuyor. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde 5 ila 7 milyon arası gencin ilk defa sandığa gitmesi bekleniyor. Anketimiz ise Z kuşağının oy kullanmak konusunda çok da istekli olmadığını gösteriyor. 18-24 yaş arasındaki katılımcılarımızın %21’i oy kullanmayacağını belirtmiş. Aynı şekilde, anketimize katılan öğrencilerin %25’i oy kullanmayı düşünmediğini ifade ediyor. Genç katılımcıların %20 ile çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini dile getirmiş. Aynı yaş grubunun %12’si ise AK Parti’ye oy vereceğini belirtmiş.
Anketimiz, AK Parti seçmeninin gelecek seçimdeki oy davranışı konusunda şaşırtıcı bir sonuç ortaya koyuyor. Şubat ayı anketlerimiz, son seçimlerde AK Parti’ye oy veren katılımcılarımızın %11’inin gelecek seçimler için kararsız olduklarını gösteriyor. %10 ise oy kullanmayacağını belirtiyor. Partisine en sadık seçmen ise HDP seçmeni olarak görünüyor. Son genel seçimlerde HDP’ye oy veren katılımcılarımızın %89’u yeniden HDP’ye oy vermeyi düşündüğünü belirtmiş.
Çalışma durumuna göre baktığımızda, AK Parti’ye oy vereceğini belirten katılımcıların en yüksek oranda olduğu grubun %38 ile işsiz ama iş aramayanlar olduğunu görüyoruz. İşsiz olup iş aramakta olan katılımcılarımızın içinde ise CHP %25 ile birinci parti. İşveren veya kendi hesabına çalışan katılımcılarımızın %30 ile en yüksek oranda desteklediği parti AK Parti. Anketimiz, maaşlı devlet çalışanlarında ise AK Parti ve CHP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcıların sırasıyla %24 ve %22 olduğunu gösteriyor.
Sonuç olarak, anket sonuçları bize öğrencilerle birlikte iş aramakta olan işsizlerin ve çalışmayan emeklilerinin çoğunluğunun muhalefet partilerine oy verme eğiliminde olduğunu gösteriyor. İşveren, kendi hesabına çalışan ve işsiz olup iş aramayan katılımcıların çoğunluğu ise AK Parti’yi destekliyor. Bu tabloda, yükselen enflasyonun ve ekonomik zorlukların seçmen davranışında rol oynadığını söylemek mümkün. Finansal açıdan en kırılgan ve dezavantajlı gruplar muhalefete yönelmiş.