Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

“Bir Teselli Ver”: Türkiye’nin ve Dünyanın En Büyük Sorunu Ne?

Yusufcan Kalkan

Ipsos’un yakın zamanda yayınladığı anket çalışmasına göre, Türkiye’de toplumun %91’i ülkedeki en önemli sorunun ekonomi olduğu görüşünde. Salgının etkileri büyük ölçüde azaldığı ve yaklaşık iki yıl süren pandeminin ekonomik sonuçları halka yansımaya başladığı için, Koronavirüs Salgını 2021 yazından beri en büyük sorun olarak görülmüyor. Bu süreçte, toplumun sorunlarında büyük bir değişim yaşandı. 2020 yılının mart ayında toplumun %73’ü en büyük sorun olarak Koronavirüs’ü görürken şu anda bu oran %1’e kadar düşmüş durumda. 

Ancak dünyada da bu durum farklı değil. Günümüzde, en çok endişe duyulan sorunların başında %34 ile enflasyon geliyor. İkinci sırada ise %31 ile yoksulluk ve sosyal eşitsizlik bulunurken üçüncü sırada %27 ile suç ve şiddet olayları ile işsizlik sorunu birlikte yer alıyor. Mali ve siyasi yolsuzluk ise %24 ile dördüncü sırada bulunuyor. Mayıs 2020’de %55 ile dünyada en çok endişe duyulan konu Koronavirüs Salgını iken Mayıs 2022 itibariyle %16’ya kadar geriledi ve altıncı sıraya düştü.

Ekonomik sorunların baş sebeplerinden birisi olan enflasyon, Türkiye’de %55 ile en çok endişe duyulan sorunların başında geliyor. Enflasyona dair dünyadaki endişe ortalaması olan %34 ile kıyaslandığında, Türkiye’de insanların enflasyona dair endişesi dünya ortalamasının bir hayli üzerinde. Araştırmaya dahil edilen ülkeler sıralamasında Türkiye, dünyada enflasyondan en çok endişe duyan üçüncü ülke konumunda. Türkiye’yi yalnızca %66 ile Arjantin ve %60 ile Polonya geçiyor.

Son dönemde, Türkiye’de her 10 kişiden 6’sı hane gelirinde düşüş yaşadı. Toplumun %58’i son bir yıl içerisinde hane gelirlerinin eskiye oranla azaldığını söylüyor. Hane gelirlerinin değişmediğini söyleyenlerin oranı %31 iken arttığını söyleyenlerin oranı ise sadece %10’da kaldı.

Bunun yanında, toplumun %89’u ekonomide mart ayında yapılan KDV indirimleri gibi ufak dokunuşların yüksek fiyatlarla mücadelede etkili olmadığı görüşünde. %81 ise bu indirimlerin ürünlerin fiyat etiketlerine dahi hiçbir şekilde yansımadığını düşünüyor.

Türkiye’de özellikle ekonomik sorunların artışı toplumun ruh halini de olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik sorunlar ve salgın dolayısıyla toplumun %60’ı kendisini yorgun hissediyor. Toplumun %42’si bıkkın, %40’ı endişeli, %30’u üzgün ve %28’i kafası karışmış durumda. Sonuç itibariyle, başta ekonomi olmak üzere, ülkede yaşanan sorunlar dolayısıyla Türkiye’de toplumun büyük bir kısmı pek çok olumsuz ruh halini birlikte yaşıyor.

Kaynaklar:

Ipsos, “Toplum Kendini Daha Yorgun ve Bıkkın Hissediyor

https://www.ipsos.com/tr-tr/toplum-kendini-daha-yorgun-ve-bikkin-hissediyor

Ipsos, “What Worries the World – May 2022

https://www.ipsos.com/en/what-worries-world-may-2022

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.