Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Bir Gelecek Hayali: Üniversite Sınavı

Ayşe Hümeyra Çamurcu

Neredeyse her sene değişen sınav sistemi bu seneki kurbanlarını da verdi. Büyük bir stres içerisinde, senelerce sınava hazırlanan gençlerin çalışmaları son buldu ve büyük hayallerle girdikleri sınavın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından sosyal medyada en fazla tanık olduğumuz şey ise öğrencilerin yaşadığı büyük hayal kırıklığı ve üzüntüydü. ÖSYM’nin açıkladığı 2022 YKS sayısal verileri de bu üzüntünün sebeplerini ortaya koyar nitelikte.

ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre, bu sene TYT (Temel Yeterlilik Testi) oturumuna 3 milyon 234 bin 318 aday, AYT (Alan Yeterlilik Testi) oturumuna 2.056.466 aday, YDT (Yabancı Dil Testi) oturumuna ise 168 bin 418 aday başvurdu. Bunun yanında, toplam 465 bin 752 aday ise sınava girmedi. Bu kişilerin arasında sınava geç kaldığı için sınava alınmayan, okul binasının önünde ağlayan kişiler de vardı elbette. Şaşırtıcı olan ise sadece 307 adayın sınavı geçersiz sayıldı. 

Sınava giren adayların bir kısmı da sınava girmemiş olmakla eş değer sonuçlar elde etti. Toplamda 96 bin 518 adayın sıfır çektiği sınavda eğer bu sene baraj kaldırılmamış olsaydı yaklaşık 339 bin aday ilk oturumu dahi geçememiş olacaktı. Bu sebeple de önlisans eğitimine bile başvurma hakkına sahip olamayacaklardı.

YKS’nin ilk oturumu olan ve önlisans eğitimine başvurmak için yeterli olan TYT’ye giren yaklaşık 3 milyon aday ile oluşturulan istatistiklere göre, Türkçe kısmında 40 soru üzerinden ortalama 17,778 soru yapabildikleri görüldü. 40 soruluk Temel Matematik kısmında ise tüm adayların doğru cevap ortalaması 6,938 oldu. 20 soruluk Sosyal Bilimler kısmında 7,992, 20 soruluk Fen Bilimleri kısmında ise 3,231 doğru cevap ortalaması bulunuyor. 

Bu verilerin yanında, OECD tarafından yayınlanan PISA verileri YKS sınavının bu sonuçlarının temelinde yatan sorunları görmemize yardımcı oluyor. Normalde her 3 senede 1 paylaşılan ancak en son 2018’de yayınlanan PISA verilerine göre, ‘’Okuma becerisi’’ alanında OECD ortalaması 487 puan iken Türkiye 466 puan ile ortalamanın altında kaldı ve 37 OECD ülkesi arasında 31. sırada yer aldı. Listede birinci 555 puan ile Çin yer alırken ikinci sırada ise 549 puan ile Singapur var. Son sırada ise 340 puan ile Filipinler yer alırken bir üstünde ise 342 puan ile Dominik Cumhuriyeti var. Bunun yanında, Türkiye 2003 yılından beri ortalamanın altında kalıyor. Matematik alanına bakarsak, OECD ortalaması 489 iken Türkiye 454 puan ile 37 OECD ülkesi arasında 33. sırada kendisine yer bulabildi. Matematik alanında da ilk 2 ve son 2 sıradaki ülkeler aynı olurken sadece Dominik Cumhuriyeti ile Filipinler’in yeri farklı. 

Kaynaklar:

ÖSYM, “2022 YKS Sayısal Verileri”

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2022/YKS/sayisalbilgiler18072022.pdf

Doğruluk Payı, “Türkiye’nin PISA Karnesi Ne Durumda?”

https://www.dogrulukpayi.com/bulten/turkiye-nin-pisa-karnesi-ne-durumda?gclid=Cj0KCQjwz96WBhC8ARIsAATR250CKV56_HwnvPK4B0MLrn9wvCYNOdF3-Ru2Jgvje80K9zskWNDdrxMaAkV9EALw_wcB

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.