Ayşe Hümeyra Çamurcu
2022 yılında hala daha temel insan hakları tartışmaları devam ederken hayvan hakları konusu da gündemden inmiyor. Ancak hayvanseverlerin hak mücadelesi, sokakta yaşayan sahipsiz patili dostların karıştığı bazı olaylar ve medya aracılığıyla büyük bir çıkmaza giriyor. Bu çıkmaz, Türkiye Raporu tarafından yayınlanan Mayıs ayı ikinci raporunda da görülüyor. Katılımcılara sorulan, “Sokak hayvanları ile ilgili nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların %53’ü ‘’Hepsi barınaklara gönderilmeli’’ cevabını vermesi aslında toplumda hayvanlara karşı belli bir önyargı olduğunu kanıtlar nitelikte. Vatandaşların sokakta yaşayan patili dostlara karşı takındığı sert tavır, hayvan haklarıyla alakalı olumlu gelişmelerin uygulamaya geçirilmesini olumsuz yönde etkiliyor.
Ancak bu önyargının toplumun tamamını ele geçirdiği düşüncesi doğru değil. İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Strateji Başkanlığı tarafından 13-21 Ocak 2022 tarihinde yapılan ‘’Sokak Hayvanlarına Bakış ve Toplumsal Güvenlik Algısındaki Yerleri” anketi de toplumun sokak hayvanlarına olan bakışını o kadar da olumsuz olmadığını ortaya koyuyor. Anketin sonuçlarına göre, ‘’Gece ve sabah erken saatlerde sokak hayvanlarından tedirgin olduğunu’’ söyleyenler ile ‘’Tedirgin olmadığını’’ söyleyenler neredeyse aynı orana sahip. Bunun yanında, sokak hayvanlarının tehlikeli olduğunu düşünenlerin oranı yaklaşık %35 iken tehlikeli olmadığını düşünenlerin oranı ise %45’i. Anket ile ortaya çıkan bir diğer gerçek de sokak hayvanlarının barınaklara götürülmesiyle ilgili. Sokak hayvanlarının barınaklara götürülmesi gerektiğini düşünenler ile oldukları yerde bırakılması gerektiğini düşünenler arasında sadece 6 puanlık bir fark söz konusu. Bütün bunların yanında, ‘’Hayvanların severim’’ diyenlerin oranı %82 iken sevmem diyenlerin oranı ise sadece %9.
Bütün bu sorunlara rağmen, ülkemizde güzel şeyler de olmuyor değil. Temmuz 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğin geçtiğimiz aylarda kabul edilmesiyle birlikte pet shoplarda sergilenerek hayvan satışı yapılması yasaklanmış, pet shoplara 14 Temmuz’a kadar süre tanınmıştı. 14 Temmuz itibariyle de söz konusu uygulama uygulanmaya başlandı. Her ne kadar yeterli bir adım olmasa da atılan küçük bir adım bile hayvan hakları söz konusu olduğunda büyük fark yaratabilir.
Kaynaklar:
Türkiye Raporu, “Sokak ve Barınak Arasında Toplumun Sokak Hayvanlarına Bakışı”
BBC, “4 Nisan Sokak Hayvanları Günü: Türkiye’de sokak hayvanları ne durumda ve neden tartışılıyor?”
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-60947128
Sputnik Türkiye, İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Sokak hayvanları tehlikeli mi?’ anketi