Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Avrupalılar Ukraynalı Mülteci Meselesine Nasıl Yaklaşıyorlar?

Yusufcan Kalkan

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden geçen iki aylık süreçte şu ana kadar yaklaşık 4,5 milyon insan Ukrayna’yı terk etti. Bunun yanı sıra, yaklaşık 6,5 milyon insanın ise ülke içerisinde -sıcak çatışmaların olduğu doğu kentlerinden savaşın olmadığı batı kentlerine- göç ettiği ve çok daha fazla sayıda insanın da fırsat bulduğu anda ülkeyi ve çatışmaların yaşandığı şehirleri terk edebileceği düşünülüyor.

YouGov’un Nisan ayı başında yayınladığı anket çalışmasında, Batı Avrupa halklarının Ukraynalı mültecilerin ülkelerine gelmeleri hakkındaki görüşleri soruldu. Anket sonuçlarına göre Batı toplumlarının büyük çoğunluğu mültecilerin ülkelerine yerleşmesini destekliyor. Fakat, şu ana kadar İtalya 85 bin, Fransa 45 bin, İspanya 25 bin ve Britanya ise 12 bin civarında mülteciyi kabul etti. En fazla mülteci kabul eden Batı Avrupa ülkesi ise 200 binden fazla mülteciyi kabul eden Almanya.

Ankete göre, İspanyol toplumu, %79 ile Ukraynalı mültecilerin kabul edilmesine en fazla destek veren toplum oldu. İngiliz toplumu %76 ile ikinci sırada yer alırken, bu oran İtalya’da %65, Fransa’da %61 ve Almanya’da %60 olarak gerçekleşti. Fakat destek verenlerin çoğunluğu için, ülkelerin taşıması gerektiğini düşündükleri mülteci sayısı azami olarak ancak yüz binlerle ifade ediliyor. Bu, geçici koruma sağlanan milyonlarca sığınmacıyı barındıran Türkiye ile kıyaslandığında, oldukça düşük bir rakam. Veriler batı toplumlarının genel demografiye etkisi zayıf olan bir mülteci akınına ancak tahammül edildiğine işaret ediyor. 

Anketteki en dikkat çekici nokta, mültecilerin gelmesini destekleyen kesimin, ülkelerin ne kadar mülteci alması gerektiğine yönelik düşünceleri. Buna göre, mültecilerin gelmesini destekleyen kesim arasında, kabul edilmesi gereken mülteci sayısının yüz binden dahi az olması gerektiğini düşünenlerin oranı çoğunluğu oluşturuyor. Dolayısıyla, Batı’da Ukraynalı mültecilerin kabulünü destekleyenlerin büyük çoğunluğu için, mülteci kabul eden ülkelerin barındırması gereken mülteci sayısı en fazla yüz bin civarında olmalı. Türkiye’de ise sadece İstanbul’a on yıl içerisinde bir milyonu aşkın göçmen yerleşti.

Ankette ayrıca, yoğun sayıda mülteci akını karşısında devletlerin zorluk yaşayıp yaşamayacağına yönelik soru da yöneltildi. Çıkan sonuca göre Avrupa toplumunun mutlak çoğunluğu, devletlerin yoğun mülteci yükünü kaldırmakta zorlanacağını düşünüyor.

İtalyanların %82’si yoğun mülteci akını karşısında ülkelerin zorlanacağı görüşünde. Fransa ve İspanya’da ise bu oran %70. Alman toplumunda bu görüşü savunanların oranı %64. Britanya’da ise oran %56 ile ankette en düşük seviyede. Sonuç olarak, Avrupa’nın büyük ülkelerinde toplumun ekseriyeti, sayıları sadece yüz bini bulsa dahi, ülkelerinin ekonomik ve sosyal olarak mülteci yükünü taşımakta zorlanacağını düşünüyor.

 

 

Kaynaklar:

YouGov, “Most people in the biggest European countries want to see their countries welcome Ukranian refugees”, erişim: 22.04.2022,

https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2022/04/08/how-do-europeans-think-we-should-support-ukrainian.

İnternetHaber, “İstanbul’daki mülteci sayısı ne kadar? Ekrem İmamoğlu açıkladı”, erişim: 22.04.2022, https://www.internethaber.com/istanbuldaki-multeci-sayisi-ne-kadar-ekrem-imamoglu-acikladi-2216950h.htm

Posta, “Vali Yerlikaya açıkladı: İşte İstanbul’da yaşayan yabancı sayısı”, erişim: 22.04.2022, https://www.posta.com.tr/son-dakika/vali-yerlikaya-acikladi-iste-istanbulda-yasayan-yabanci-sayisi-2394643

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, “Türkiye Mülteci Kabulünde Dünyada Zirvede”, erişim: 22.04.2022, https://21yyte.org/tr/fikir-tanki/turkiye-multeci-kabulunde-dunyada-zirvede

Göç İdaresi Başkanlığı, “Geçici Korumamız Altındaki Suriyeliler”, erişim: 22.04.2022 https://www.goc.gov.tr/gecici-korumamiz-altindaki-suriyeliler.  

UNHCR, Türkiye’deki Mülteciler ve Sığınmacılar, erişim: 22.04.2022, https://www.unhcr.org/tr/turkiyedeki-multeciler-ve-siginmacilar

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.