Yusufcan Kalkan
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ABD’de ve Avrupa toplumlarında NATO’nun varlığına olan destek gitgide artıyor. YouGov’un yaptığı araştırmaya göre, işgalin başladığı Şubat ayından bu yana Avrupa ve ABD’de toplumun NATO’ya ve kendi ülkelerinin NATO üyeliğine olan desteği genel bir artış eğiliminde.
Güncel araştırma verilerine göre, Britanya’da toplumun %71’i ülkelerinin NATO üyeliğini destekliyor. Bu oran Polonya’da %76, İspanya’da %63, Almanya’da %65, Fransa’da %43, İtalya’da %50 ve ABD’de ise %52. Aynı çalışma Britanya, Almanya, Fransa ve ABD’de Mart 2019 tarihinde de yapılmıştı. Mart 2019’daki anket sonucuna göre, o zaman günümüze toplumda NATO üyeliğine olan destek Britanya’da %59’dan %71’e, Almanya’da %54’ten %65’e, Fransa’da %39’dan %43’e ve ABD’de ise %44’ten %52’ye yükselmiş durumda.
Bunun yanında, Britanya, Almanya ve ABD’de NATO’ya olan güncel destek oranı, Ukrayna’daki Rus işgalinin ilk şokunun yaşandığı Şubat sonu/Mart başındaki destek oranından bir hayli fazla. İspanya, Fransa ve İtalya’da ise NATO’ya olan destek, işgal şokunun var olduğu döneme oranla hafif azalma eğilimi göstermiş. Fakat bu ülkelerde de toplumun NATO’ya olan desteği de işgal öncesine göre yüksek.
Rusya – Ukrayna Savaşı çıktıktan sonra NATO’ya girme kararı alan İsveç ve Finlandiya olası NATO üyeliğine de güçlü bir destek bulunuyor. Bosna Hersek ve Gürcistan’ın olası NATO üyeliğine olan destek ise görece zayıf. Söz konusu verilere göre, ankete dahil edilen ülkelerdeki toplumların büyük çoğunluğu İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmalarını istiyor. Bu iki ülkenin NATO’ya girmesi gerektiğini düşünenlerin oranının en yüksek olduğu ülke Polonya olurken en düşük olduğu ülke ise İtalya. Ukrayna’nın NATO üyeliğine ise olası bir savaş durumuna sebebiyet verebileceği düşüncesiyle bu iki ülkeye göre daha az sıcak bakılması söz konusu. Ayrıca, Bosna Hersek ve Gürcistan’ın NATO üyeliklerine desteğin %50’den az olmasının ana sebebinin de bu ülkelerin NATO üyeliği meselesinin gündemde daha az yer alması olduğu söylenebilir. Bir diğer sebep ise bu ülkelerin diğer aday ülkelere oranla coğrafi önem, toplumsal yapı ve politik olarak Batı Avrupa’yla olan mesafesidir.
Sonuç itibariyle, Avrupa ve ABD’de toplumun NATO’nun varlığına, kendi ülkelerinin NATO üyeliğine ve ayrıca stratejik bölgelerdeki ülkelerin NATO’ya katılımlarına olan desteği Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında kayda değer bir artış göstermiştir.
Kaynak:
YouGov, “Support for NATO membership has become firmer in Britain, Spain and Poland since March”