Yusufcan Kalkan
Ukrayna’da savaşın patlak vermesiyle birlikte devlet başkanı Zelensky yaptığı açıklamada, mümkün olan en kısa sürede Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne alınmasını talep etmişti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel bu talebin meşru olduğunu ve yakından bakılacağını ifade etse de AB’de bu konuda birtakım farklı görüşler olduğunun da altını çizmişti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukrayna’nın yanı sıra Gürcistan ve Moldova da AB’ye tam üyelik için başvurdu. AB yakın zamanda, bu üç ülkenin tam üyelik başvurularının incelenmesine ilişkin sürecin başladığını duyurdu. Ukrayna’nın bu olağanüstü kriz döneminde başlayan AB üyeliği süreci ise dünya kamuoyunda yeni bir tartışma yarattı.
YouGov’un 9-21 Mart tarihleri arasında Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da yaptığı yeni anket çalışmasında bu ülke vatandaşlarının, Ukrayna’nın AB üyeliği ihtimaline savaş öncesi döneme göre daha sıcak baktığı anlaşılıyor. Ankete göre Almanya’da toplumun %46’sı Ukrayna’nın AB üyeliğini desteklerken %30’u desteklemiyor. 2018 yılında yapılan aynı anket çalışmasında ise Ukrayna’nın AB üyeliğini destekleyenlerin oranı %30, desteklemeyenlerin oranı %47 olmuştu. Savaşın başlamasıyla Almanya’da Ukrayna’nın AB üyeliğini destekleyenlerin oranı son yıllara göre 16 puan artış gösterdi.
Fransa’da ise toplumun %42’si Ukrayna’nın AB üyeliğini desteklerken, desteklemeyenlerin oranı %30. Yine 2018 yılında yapılmış olan ankette, Ukrayna’nın üyeliğini destekleyenlerin oranı %22 ile sınırlı kalırken, desteklemeyenlerin oranı %49 civarında seyretmekteydi. İki anket çalışması göz önüne alındığında, bu iki ülke vatandaşlarının Ukrayna’nın AB üyeliği hakkındaki görüşlerinin savaşın etkisiyle net bir değişime uğradığını söylemek mümkün.
İspanya’da ise Ukrayna’nın AB üyeliğini destekleyenlerin oranı %60’ı buluyor. İtalya’da bu oran %45’ken, desteklemeyenlerin oranı %30. Bu iki ülke için konuya ilişkin 2018 yılına ait veri bulunmuyor.
Ankette, bu dört ülke vatandaşlarının Türkiye’nin AB üyeliği hakkındaki görüşleri de yer alıyor. Buna göre, Almanya’da toplumun %17’si Türkiye’nin AB üyeliğini desteklerken, %61 ile çoğunluk desteklemediğini ifade ediyor. 2018 yılında yapılan ankette ise Türkiyenin AB üyesi olmasını destekleyenlerin oranı %10’da kalırken, desteklemeyenlerin oranı %75’i bulmaktaydı.
Fransa’da ise %12’lik kesim Türkiye’nin AB üyeliğini desteklerken, toplumun %62’sinin buna karşı çıktığı görülüyor. 2018 yılındaki ankette Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı %8 ile sınırlıyken, desteklemeyenlerin oranı %70’e ulaşmaktaydı.
Sonuçlar, Güney Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin verilen toplum desteğinin Batı Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. İspanya’da Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı %30 iken İtalya’da bu oran %24.
Aynı ankette, Rusya, İsrail, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerin AB üyeliklerine destek oranları da belirtiliyor. Sonuçlar AB’ye üye olmasına en sıcak bakılan ülkenin Norveç olduğunu ortaya koyuyor.
Kaynaklar:
YouGov, “Net support for Ukraine joining EU in key European nations”. Erişim: 30.03.2022