Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 19– 21 Mart tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1505 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Dünya genelinde vaka sayılarının artışa geçtiği bugünlerde ülkemizde de vaka sayıları 30 bini bularak hafta sonu yasaklarının başladığı Aralık ayı seviyelerine yükseldi. Bu çerçevede aşılama süreci önem kazanırken, mutasyonlu virüsün yayılması ve şimdiye kadar geliştirilen aşıların mutasyonlu virüse karşı sağlayacağı etkinliğin sorgulanması önümüzde zor bir dönem olacağını gösterir nitelikte. Özellikle gelişmiş ülkelerde aşılama süreci hız kazanırken, pek çok ülkenin aşıya erişimde zorluk çektiği görülmekte. Ülkemizde ise 9 milyonu birinci doz, 7 milyonu ise ikinci doz olmak üzere yaklaşık 16 milyon doz aşı yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bugün yaptığı açıklamalara göre ülkemize gelen 2,8 milyon doz Pfizer & Biontech aşı sayısı bir hafta içerisine 4,5 milyon doza çıkacak ve önümüzdeki günlerde aşılama sürecinin hız kazanacak. Mart ayının ikinci anketinde bu konuyu ele aldık ve katılımcılara aşılama süreci hakkındaki düşüncelerini sorduk.
Sunulan üç ifade arasında katılımcıların en çok katıldığını belirttiği ifade %70 ile “Yerli aşı tamamlandığında yaptırırım” oldu. Genel sonuçlara baktığımızda toplumun çoğunluğunun ücret karşılığı aşı yaptırmak konusuna çok sıcak bakmadığı görüldü. Son olarak katılımcıların yarısı 2021 yılı sonuna kadar aşı olabileceğini düşünüyorken, yarısı düşünmüyor.