Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Adalet ve Ekonomi Alanlarında Reform

6 Kasım akşamı Merkez Bankası başkanlığına Naci Ağbal’ın atanması ile birlikte Türkiye ekonomi yönetiminde yeni bir döneme başladı. Merkez Bankası yönetimindeki bu değişimi takip eden günlerde Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af istemesi yeni dönemin en büyük değişimlerinden birisi oldu. Yaşanan olaylara paralel olarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümet temsilcileri adalet ve ekonomi alanlarında reform söylemini dile getirdiler. Bunlara ek olarak geçtiğimiz haftalarda bazı siyasi partilerin bir araya gelerek yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalışma yaptıkarı konusu gündem olmuş ve çeşitli tartışmalara yol açmıştı. Kamuoyunun ne kadarı yeni bir anayasayı destekliyor? Toplum nezdinde adalet ve ekonomi alanlarında reform ihtiyaci var mı, var ise hükümetin bu reformları başarı ile gerçekleştirebileceğini düşünüyorlar mı? Tüm bu konuları Aralık ayının ilk anketinde araştırdık.
Genel sonuçlara baktığımızda katılımcıların büyük bir çoğunluğunun hem ekonomi hem de adalet alanlarında reforma ihtiyaç olduğunu düşündükleri görüldü. Katılımcıların %87-%88’i her iki alanda da reform ihtiyacı olduğunu belirtti. Adalet ve ekonomi alanlarında reform ihtiyacı olmadığını düşünenlerin oranı ise %12-%13 olarak karşımıza çıkıyor.
Reform ihtiyacı sorusuna ek olarak katılımcılara hükümetin adalet ve ekonomi alanlarında başarılı reformlar yapabileceğini düşünüp düşünmediklerini sorduk. Genel sonuçlara göre katılımcıların %56’sı hükümetin her iki alanda da başarılı reformlar gerçekleştiremeyeceğini düşünüyor. Hem adalet hem ekonomi alanında hükümetin başarılı reformlar gerçekleştirebileceğini düşünenlerin oranı ise %44 olarak karşımıza çıkıyor.
Adalet ve Hukuk Alanlarında Reform-Data (2).jpg

Adalet alanında reform ve anayasa değişikliği tartışmalarının yer aldığı bugünlerde katılımcılara Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olup olmadığını sorduk. Genel sonuçlara göre katılımcıların %64’ü yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünürken, %31’i böyle bir ihtiyaç olmadığını düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık %5’i ise bu konu hakkında herhangi bir fikir belirtmedi.

Adalet ve Hukuk Alanlarında Reform-Data -1 (1).jpg

Geçtiğimiz günlerde çeşitli siyasi partilerin geçmişte bir araya gelerek yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştıkları yönündeki iddialar gündemde sıkça yer almıştı. Katılımcılara bu konu ile ilgili yukarıdaki soruyu sorduğumuzda, %70 partilerin bir araya gelerek yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalışmalarını doğru bulduğunu belirtti. Kalan katılımcılar ise %28 oranında böyle bir çalışmayı doğru bulmadığını ifade etti.

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.