Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-11 Temmuz 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Açıklanan son verilere göre Türkiye’de 2021 yılında 280 kadın cinayeti meydana geldi. 217 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Geçtiğimiz Haziran ayında 31 kadın cinayeti yaşanırken 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Türkiye’de kadın hakları ile ilgili en son gelişme ise Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararı. Pınar Gültekin davası sürmekteyken 21 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı kararının iptalinin istenmesinin ardından Danıştay’dan cevap geldi. Danıştay Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini reddetti. Bu gelişmelerin ışığında Türkiye Raporu olarak toplumun kadın cinayetleri davalarında mahkemelerin verdikleri kararlara bakışını ele aldık.
Sonuçlara göre katılımcıların %83’ü verilen adaletsiz cezaların kadına şiddet vakalarını arttırdığı görüşüne katılıyor. Bu görüşe katılmayanların oranı yalnızca %17. “Kadın cinayetlerinin çok fazla medyatize edilmesi kadına şiddet vakalarını arttırıyor.” ifadesi ise katılımcıların %61 ile en yüksek oranda katıldığı ikinci ifade oldu. Bununla birlikte katılımcıların %54 ile yarısından fazlası kadın cinayeti davalarında mahkemelerin erkeklerden yana tavır aldığını düşünüyor. Her beş katılımcıdan biri kadın cinayeti davalarında verilen cezaların çoğunlukla adaletli olduğu görüşünde. Bu görüşe katılmayanların oranı ise %80.
Bununla birlikte, bazı ifadelerde gruplar arası görüş farklılığı mevcut. Kadın cinayeti davalarında mahkemelerin erkeklerden yana tavır aldığını düşünenlerin oranı kadınlarda %60 civarında iken erkeklerde çoğunluk bu fikre katılmadığını belirtiyor. Cumhur İttifakı parti seçmenlerinde de çoğunluk mahkemelerin kadın cinayeti davalarında erkeklerden yana tavır aldığı görüşüne karşı. Öte yandan AK Parti ve MHP seçmenlerinde kadın cinayetlerinin çok fazla medyatize edilmesinin vakaları arttırdığını düşünenlerin oranının oldukça yüksek olması dikkat çekiyor.