Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

2021 Yılında Kadın Cinayetleri

Meryem Hazal Çamurcu

2021 yılında Türkiye’de kadın hakları açısından alınan en ciddi kararlardan biri İstanbul Sözleşmesi’nden ani bir şekilde çekilmek oldu. Türkiye Cumhuriyeti, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaladığı ve 2012 yılında yürürlüğe koyduğu İstanbul Sözleşmesi’ni ilk onaylayan ülkeydi. 

20 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından feshedildiği açıklandı. Sözleşmenin sona erme tarihi 1 Temmuz 2021 olarak öngörüldü. Hukukçuların konuya ilişkin yaptığı yorumlardan biri uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin iç hukuka uygun olmadığına yönelikti. Yerindelik ile ilgili yapılan tartışmalar ise Cumhurbaşkanına verilen bu yetki ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin yanında diğer uluslararası andlaşmalardan çekilmenin de söz konusu olabileceğini vurguluyordu.

Bu tartışmalar devam ederken kadın cinayetlerine dair haberler gündeme gelmeyi devam etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2021 yılında 280 kadın öldürüldü. 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Bu sene öldürülen 280 kadının 33’ü öldürülmeden önce polise ya da savcılığa şikayette bulunmuş veya koruma kararı almıştı.Birleşmiş Milletler, kadın cinayetlerininin çoğu kez bir şiddet sürekliliğinin nihai eylemi olarak gerçekleştiğini vurguluyor. Buna göre, kadın cinayetleri bir anda gerçekleşmiyor. Kadın cinayetleri, kadınların maruz kaldığı uzun süren şiddet eylemlerinin son noktası olarak görülüyor. Kadınlar, çoğu kez tanıdıkları/birlikte oldukları ya da evlendikleri erkek tarafından uzun süre şiddete maruz kaldıktan sonra öldürülüyorlar. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar bu görüşü doğrular nitelikte. Verilere göre 2021 yılında, 124 kadın evlendiği erkek, 21 kadın eskiden evli olduğu erkek, 37 kadın birlikte olduğu erkek, 13 kadın eskiden birlikte olduğu erkek, 13 kadın ise babası tarafından öldürüldü. 

Kadınların öldürüldükleri yerlere bakıldığında 178’inin evde öldürüldüğü görülüyor. Verilere göre 33 kadın sokak ortasında öldürüldü. Kadınların, ev ve sokak dışında; arazi, iş yeri, araba, ıssız yer, otel, apartman girişi, park, kömürlük, baraka, okul önü, minibüs, avukatlık bürosu gibi mekanlarda da öldürüldüğü kayda geçti. Araştırmalara göre kadınların en çok katledildikleri yer güvenli görülen evleri oldu. Kadınlar çoğunlukla ateşli silahlar ve kesici aletlerle katlediliyor. 2021 yılında kadınlardan 134’ü ateşli silahla ve 93’ü de kesici aletlerle öldürüldü. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2022 Mart ayında 24 kadın cinayeti yaşanırken 18 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 

Türkiye Raporu’nun Mart ayı araştırma sonuçlarına göre toplumun %45 ile çoğunluğu, kadın haklarının iyileştirilmesi için İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesinin “çok önemli” olduğu görüşünde. Bununla birlikte toplumun %58’i öncelikle varolan yasaların uygulamalarının iyileştirilmesi gerektiğini savunuyor. 

 

Kaynaklar:

Kemal Gözler, Cumhurbaşkanının Uluslararası Sözleşmeleri Feshetme Yetkisi Var Mı? (İstanbul Sözleşmesinin Feshi Hakkında 3718 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Üzerine Eleştiriler), erişim: 26.03.2022.

https://www.anayasa.gen.tr/ua-sozlesme-fesih.htm

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2021 Yıllık Veri Raporu erişim: 27.03.2022.

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/3003/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-2021-yillik-veri-raporu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2022 Raporu, erişim: 6.04.2022

https://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/3014/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-mart-2022-raporu

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilmesine İlişkin BM Ortak Açıklaması, erişim: 6.04.2022

https://turkey.un.org/tr/122727-turkiyenin-istanbul-sozlesmesinden-cekilmesine-iliskin-bm-ortak-aciklamasi

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.