Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Akşam Eğlencesi: Türk Toplumunun TV İzleme Alışkanlıkları

İzel Kocaman

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun farklı yıllarda yapmış olduğu Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması verilerine göre günlük ortalama televizyon yayınlarının izlenme süreleri karşılaştırılması yapıldı. Buna göre; televizyon yayınlarını günlük ortalama izleme süresi 2009 yılında 4 saat 23 dakika, 2012 yılında 3 saat 54 dakika ve 2018 yılında 3 saat 34 dakika oldu. Yıllara göre baktığımızda televizyon yayınlarının izlenme sürelerinde belirgin bir düşüş gözlemlendi. 

Araştırma kapsamında televizyon yayınlarını günlük ortalama izleme süresi olan 3 saatin altı televizyon yayınlarını az izleyenler, 3 saat ve üzeri ise televizyon yayınlarını çok izleyenler olarak belirlendi. Katılımcıların %49,8’inin televizyon yayınlarını az izlediği ve %45,5’inin televizyon yayınlarını çok izlediği tespit edildi. Araştırma kapsamında katılımcıların %4,7’sinin ise televizyon yayınlarını hiç izlemediği belirlendi.

Televizyon yayınlarını izleme düzeylerine göre dağılım incelendiğinde televizyon yayınlarını hiç izlemeyenlerin %33,9’unun kadın, %66,1’inin erkek olduğu görüldü. Çok televizyon izleyenlerin ise %52’sini kadınlar oluştururken %48’ini erkeklerin oluşturduğu tespit edildi. Televizyon yayınlarını izleme düzeylerine göre dağılım yaş grupları açısından incelendiği zaman televizyon yayınlarını hiç izlemeyenlerin %46,8’inin 15-25 yaş arası olduğu görülüyor. Bu demek oluyor ki, televizyon izlemeyen her iki kişiden biri 15-25 yaş aralığında. Çok izleyenlerin %35,7’sini 36-50 yaş arasındaki grup oluşturuyor.

Televizyon yayınlarını hiç izlemediğini belirtenlere, neden izlemedikleri sorulduğu zaman %22,6’sı televizyon yayınlarının içeriğini beğenmediği için izlemediğini ifade ederken %21’i ise televizyon izlemeyi sevmediğini/bundan hoşlanmadığı, %19,4’ü ise vakit bulamadığı için televizyon yayınlarını izlemediğini belirtti. Bunların yanında, televizyon izlemeyi vakit kaybı ve gereksiz gördüğü için izlemeyenlerin oranı %8,9. Haberleri takip etmek, dizi izlemek için başka araçları (bilgisayar, tablet, radyo) tercih ettiği için izlemeyenlerin oranı ise %8,9. Televizyon olmadığı için izlemeyenlerin oranı ise %4.

Hafta içi ve hafta sonu televizyon izlenen saat dilimlerine göre dağılım incelendiği zaman, hafta içi 18:00-21:00 arası saat dilimi ve 21:00-00:00 arası saat diliminde televizyon yayınlarını izlenme oranlarının fazla olduğu göze çarpıyor. Benzer şekilde hafta sonu da aynı saat dilimlerinde izlenme oranının fazla olduğu görülüyor. İzleme saat dilimlerinin yoğun olduğu aralığın hafta içi ve hafta sonu altın saatler yani prime time olarak adlandırılan saat aralığında olduğu gözlemleniyor. 

Kaynak:

Rtük, Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması

https://www.rtuk.gov.tr/Media/FM/Birimler/KAMUOYU/televizyon_yayinlarinda_siddet_2020.pdf

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.