Meryem Hazal Çamurcu
Ipsos tarafından yayınlanan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu araştırması toplumun market alışkanlıkları konusunda önemli bilgiler içeriyor. (Öncelikle olarak, indirim marketlerinden anlaşılanın A101, Bim ve Şok gibi marketler olduğunun bilgisini verelim.)
Toplumun indirim marketlerini kullanmayı neden bu kadar tercih ettiği sorusunun birinci cevabı eve yakın olmaları. %65 oranındaki yakınlık nedeni 2020 yılında %59 idi. Her köşe başına açılan indirim marketleri yaygınlaşma hedeflerine ulaşmış görünüyor. Tercih edilmelerinin ikinci nedeni ise ucuz olmaları. Söz konusu verilere göre, toplumun %57’si indirim marketlerinin ürünlerinin daha ucuz olduğunu düşünüyor. Promosyonlu ürünlerin daha fazla olması da yine önemli tercih nedenlerinden bir tanesi. İndirim marketlerinin ürünlerini kaliteli bulduğu için tercih edenlerin oranı ise sadece %11. Yine aynı araştırmada tüketicilerin daha çok market markalı ürünleri tercih ettiği görülüyor. ‘’Market markalı ürünleri sıklıkla alıyorum’’ diyenlerin oranı iki önceki yıla göre artış göstermiş. Buna göre, 2020 yılında %30 olan bu oran 2022 yılında %36’ya yükselmiş. Aynı zamanda, indirim marketlerinden alışveriş yapanların oranında belli bir artış söz konusu. İndirim marketlerinden alışveriş yapmayanların oranı ise 2020 yılında %12 iken 2022 yılında %9’a düşmüş. Ekonominin mevcut durumu düşünülünce buna şaşırmamak gerek.
Araştırmada Türkiye’nin ekonomisine ışık tutan veriler de var. ‘’Her zaman en ucuz ürünü almaya çalışırım’’ cümlesine katılanların oranı 2020 yılında %26 iken 2022 yılında %31’e yükselmiş. ‘’Biraz pahalı olsa bile istediğim markayı satın alırım’’ diyenlerin oranında ise az da olsa bir düşüş söz konusu. 2020 yılında bu cümleye katılanların oranı %44 iken 2022 yılında bu oran %39. Geçmiş senelere de bakıldığı zaman bu oran 2022 yılında en düşük seviyesinde. Bu verilere benzer bir veri de tüketicilerin prestijli ürünler tercih etmemesi. Buna göre, 2012 yılında prestijli ürünleri tercih edenlerin oranı %40 iken 2014 yılında bu oran %38’e düşmüş. 2016 ve 2018 yıllarında %38 oranında seyretmiş ancak 2020 yılında %31’e gerilemiş. 2022 yılında ise prestijli ürünleri tercih edenlerin oranı %29.
Bu araştırmada da görüldüğü üzere ülkedeki ekonomik kriz vatandaşın alışveriş alışkanlıklarını da bir hayli değiştirmiş durumda. Bu krizin sonucunda vatandaş daha çok indirim marketlerine yönelirken markalı ürünlerden vazgeçmiş gibi görünüyor.
Kaynak:
Ipsos, “Pahalı Markaları Satın Alma Eğilimi Azalıyor”
https://www.ipsos.com/tr-tr/pahali-markalari-satin-alma-egilimi-azaliyor