Ilgın Özkul
Gallup’un son araştırmasında (GWP) yayımlanan ‘’Dünya Mutluluk Endeksi’’ne göre Türkiye’nin en mutsuz ülkelerden biri olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkelerin mutluluk skorlarının farklı faktörler tarafından ne kadar etkilendiğini ölçen Gallup endeksi, küresel anlamda bir mutluluk sıralaması yapmış ve bu sıralamada Türkiye, İran ve Gana’dan sonra 4.744 endeksi ile 146 ülke arasında 112. sırada yerini edinmiştir.
Bunun yanında, yapılan söz konusu çalışmada belli yöntemler izlenmiş. Buna göre, Kişi başına GSYİH satın alma gücü paritesi bazından alınmış, doğumda sağlıklı yaşam beklentisi göstergesi Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre düzenlenmiş, Sosyal destek ise Gallup’un “İhtiyacınız olduğunda güvenebileceğiniz akraba veya arkadaşlarınız var mı?” anketine verilmiş cevapların (0=hayır, 1=evet) ulusal ortalaması doğrultusunda hazırlanmış, benzer şekilde seçim yapma özgürlüğü GWP’nin “Hayatınızla ne yapacağınıza karar verme özgürlüğünüzden memnun musunuz?” sorusuna verilen cevapların ulusal ortalamasıdır. Bunların yanında, Cömertlik göstergesi GWP’nin “Geçtiğimiz ayda herhangi bir hayır kuruluşuna bağış yaptınız mı?” sorusuna verilen cevapların ulusal ortalaması ile kişi başına GSYİH’nin logaritması arasında regresyon analizi yapılarak elde edilen sonucun artığı, yozlaşma algısı ise GWP’nin “Yozlaşma ülkenizin devletinde yaygın mıdır?” ve “Yozlaşma ülkenizin işletmelerinde yaygın mıdır?” sorularına verilen cevapların ortalaması şeklinde alınmış. Göstergeler ülkelerin mutsuzluk veya mutluluk seviyelerini ne ölçüde etkilediklerini açıklamaktadır.
Türkiye’nin mutluluk seviyesini daha detaylandırmak gerekirse hayatla barışık olma konusunda Türkiye sıralamanın en alttaki ülkeler arasında yer almakta. (Pakistan: 65.7, Hong Kong: 65.1, İran: 64.1, Zimbabve: 63.9, Uganda: 63.5, Türkiye: 62.6, Kongo Cumhuriyeti: 62.3, Gürcistan: 57.2, Mali: 50.5, Lübnan: 46.9) Sıralamanın en başında ise sırasıyla 97.6, 97.3 ve 95.1 endeksleri ile Hollanda, İzlanda ve Finlandiya gibi Avrupa ülkeleri bulunmakta. Bu ülkeleri gelişmiş ve az gelişmiş/gelişmekte olan ülkeler olarak ayırabilirsek iki grup arasında mutluluk seviyesi bakımından çarpıcı bir varyasyon ortaya çıkmaktadır.
Ek olarak, 2021 yılında yine Gallup tarafından yayımlanan ‘’Dünya Duygu Haritası’’na göre Türkiye, öfke duygusunu en çok yaşayan ülkeler arasında ikinci, en stresli ülkeler arasında dördüncü, ‘’En az gülümseyenler’’ endeksinde ise birinci sırada yerini almıştır. Dahası, çalışanların %43’ünün endişe, stres ve öfke dolu olması da Türkiye’de çalışan insanların karşı karşıya kaldığı baskıyı ortaya koymaktadır. Genel anlamda ise GWP anketinde dünyadaki stres, endişe ve öfke oranlarının artışa uğradığı görülmüştür. Bu durumun kısmen Covid-19 ile ilişkisi olduğu öne sürülürken, artan gelir adaletsizliği ve yolsuzluktan da kaynakladığı belirtilmiştir. Öyle ki, son bir yılda 116 ülkenin yarısından fazlası kısmen daha stresli hale gelmiştir.
Kaynakça:
Helliwell et al., World Happiness Report, 2022
https://worldhappiness.report/ed/2022/#appendices-and-data
Gazete Duvar, Gallup araştırması: En az gülen ülke Türkiye, 2021
https://www.gazeteduvar.com.tr/gallup-arastirmasi-en-az-gulen-ulke-turkiye-galeri-1529815
Cumhuriyet, Gallup’un son araştırması yayımlandı: Çalışanlar stres endişe ve öfke dolu, 2022